lockdown in frankrijk

De lockdown in Frankrijk is nu een klein weekje aan de gang. Vlak voor de regeling afgelopen maandag van kracht werd, gingen veel mensen nog even snel met z’n allen naar de supermarkt. Dat was een teleurstellende start van een regeling die de verspreiding van een besmettelijk virus moet voorkomen.

dwang vs gezond verstand

De kern van de boodschap van Macron is #restezchezvous, of in goed Nederlands: #staythefuckhome. Zo min mogelijk de deur uit, en als het toch moet: was je handen, nies in je elleboog, houd anderhalve meter afstand. Niets nieuws onder de zon, dat advies krijgen we inmiddels overal ter wereld. Het enige wezenlijke verschil tussen lockdown en geen lockdown is dwang versus een beroep op het gezond verstand.

verklaring

Op de website van de Franse overheid staat een lijstje met noodzakelijke verplaatsingen die geoorloofd zijn, mits je daarvoor een gedateerde en ondertekende verklaring bij je hebt. Is er bij controle iets mis met de verklaring, dan volgt een bekeuring van 135 euro. We mogen hier in Frankrijk overigens van geluk spreken, in Spanje kunnen boetes oplopen tot in de duizenden euro’s en in Marokko draai je gewoon de bak in.

naar de markt en de boekwinkel: mag

Boodschappen doen voor je eerste levensbehoeften is toegestaan, en dus zijn supermarkten, slagers, bakkers, afhaalpizzeria’s, apotheken en zo open. Maar ook bar-tabacs, althans het tabac-gedeelte, niet de bar. Markten in de open lucht mogen doorgaan, mits zo opgesteld dat iedereen anderhalve meter afstand kan houden en uitsluitend voor levensmiddelen. Sympathiek gebaar van de overheid: boekhandels mogen nu tóch open, want ook lezen is bij nader inzien een eerste levensbehoefte.

hardlopen en wandelen: mag niet

Maar bewegen is toch ook een eerste levensbehoefte? En wat is er zo besmettelijk aan hardlopen en fietsen en wandelen in je eentje? Mag toch niet, want: geen noodzakelijke verplaatsingen. Nou vooruit, wel een klein stukje, gaf de verantwoordelijke minister uiteindelijk toe. En verder doe je je burpees en lunges maar gewoon in de gang.

Wandelen om de hond uit te laten mag wel – want dat is een eerste levensbehoefte van de hónd – maar wandelen voor je plezier mag niet. Ik voel me al helemaal ongemakkelijk als ik per ongeluk plezier heb terwijl ik wandel met mijn hond.

zorgen voor een behoeftige

Om toch af en toe een verzetje te hebben, gaan veel mensen dagelijks naar de supermarkt. Of ze laten de hond uit en gaan meteen even buurten bij vrienden verderop, onder het mom van ‘zorgen voor een behoeftige’, want dat mag. Neem je netjes een gedateerde en ondertekende verklaring mee, dan is het picobello in orde. En dat zijn dan de mensen die tenminste nog hun best doen om zich aan de regels te houden. Er zijn genoeg anderen die die hele lockdown aan hun laars lappen.

handhaven

Zo’n 100.000 gendarmes zijn in de weer om de regels van de lockdown te handhaven, maar dat lijkt mij nog niet eens genoeg voor alleen Parijs. Na één dag waren er ruim 4000 boetes uitgedeeld voor overtredingen. Welk percentage van het werkelijke aantal overtredingen zou dat zijn? Omdat de emoties en frustraties soms hoog oplopen, zijn ook de eerste arrestaties inmiddels al verricht.

Hier op het Normandische platteland heb ik overigens nog geen gendarme gezien. Omdat het risico op besmetting in grote steden veel groter is, natuurlijk; maar dus denken juist hier te veel mensen dat het hen allemaal niet aangaat. Elk voordeel heb ze nadeel, om maar eens een groot filosoof fout te citeren.

verre van perfect

Ik ben niet tégen een lockdown. Helemaal niet, als dat nodig is om iets aan dat k.virus te doen: meteen overal doorvoeren. Maar het probleem is: het valt bijna niet te reguleren. Klachten over mensen die de virusuitbraak niet serieus genoeg nemen, klinken hier net zo hard als in Nederland. En ook in Spanje en zelfs in Italië werkt de lockdown verre van perfect, terwijl iedereen daar nu toch wel doordrongen zou moeten zijn van de urgentie van de situatie.

#staythefuckhome

Natuurlijk gaan mensenlevens boven de economie. Altijd. Maar je mag je wel afvragen of het effect van een lockdown op de verspreiding van het virus voldoende is om de enorme economische schade te verantwoorden. Macron denkt van wel. Rutte denkt – op dit moment – van niet. Merkel aarzelt. En ík ben heel blij dat ik dat soort beslissingen niet hoef te nemen.

Merkel had trouwens een bijzonder duidelijke boodschap voor de Duitsers. Zij zei tegen hen: als jullie niet de discipline kunnen opbrengen om uit eigen beweging thuis te blijven, zullen we het moeten afdwingen. En daarmee ligt de verantwoordelijkheid waar die hoort, vind ik.

Luister naar de artsen en #staythefuckhome!