lockdown in frankrijk 7

Het ging een beetje anders dan ik had verwacht. Het was niet Macron die afgelopen week het plan voor het deconfinement van Frankrijk onthulde, maar premier Édouard Philippe. En het was ook niet in een tv-toespraak, maar ‘gewoon’ in het Franse parlement. Whatever. Er is een plan. En het is geen slecht plan.

Dat klinkt misschien niet heel enthousiast, maar dat ben ik eigenlijk wel. Het is gewoon te vroeg voor een échte zucht van verlichting. Daarvoor zitten er te veel mitsen en maren aan dit plan, maar het doel is dat Frankrijk weer open gaat en dat is iets waar ik – je verwacht het niet – reikhalzend naar uitkijk. Mij vielen een paar dingen op, omdat ik ze in wisselende combinaties hoopgevend, raar of onduidelijk vond.

nog even over de scholen

Er is nogal wat te doen over het starten van de scholen, net als in Nederland. Heel begrijpelijk allemaal, juist met die kleintjes. Ook al blijkt in de praktijk dat kinderen goed bestand zijn tegen corona en ook al mag je er vanuit gaan dat wetenschappers de maatschappij niet als laboratorium zien. Stel dat ze zich vergissen… Ik snap de aarzeling.

Maar toch. Er zijn kinderen die zulke arme ouders hebben dat die hen maar één maaltijd per dag kunnen geven, of ouders die niet zo lief en betrokken zijn als de ouders die ik ken, of ouders die nauwelijks Frans spreken. En sommige van die kinderen zijn van de radar verdwenen. Het gaat lang niet overal om grote aantallen, gelukkig, maar op sommige plekken wel: 40% van de leerlingen. Ook daarom gaan de scholen open, om die kinderen een uitweg te bieden als dat nodig is.

en over de noodtoestand

De ‘sanitaire noodtoestand’ die Macron naar aanleiding van de virusuitbraak heeft afgekondigd, wordt verlengd tot 23 juli. Dat klinkt heftig en het is ook niet niks, want daarmee krijgt de Franse overheid veel ruimte om maatregelen op te leggen. Niet echt democratisch, natuurlijk. Tegelijkertijd moet je het ook niet erger maken dan het is.

Na de aanslagen in Parijs in 2015 werd ook een noodtoestand afgekondigd, en die heeft maar liefst twee jaar geduurd. Dat leverde natuurlijk gefronste wenkbrauwen op, bij Amnesty International bijvoorbeeld. Logisch, je moet voorzichtig zijn met dat soort macht, zeker als het zo lang duurt. Maar de gemiddelde Fransman heeft het nauwelijks gemerkt en in 2017 was het voorbij; bovendien zullen we nooit weten hoeveel aanslagen dankzij de maatregelen voorkomen zijn. Dus. Laten we vooral kritisch blijven, maar ook niet vergeten dat Macron een ander type staatshoofd is dan Orbán.

zone rood of zone groen

Het deconfinement wordt gefaseerd en per departement doorgevoerd, op de ene plek wat sneller dan op de andere. Alle departementen krijgen per 7 mei een code rood of code groen, afhankelijk van de vraag of ze aan een aantal criteria voldoen. Die criteria liggen voor de hand: er moet voldoende IC-capaciteit zijn, de activiteit van het virus moet minimaal zijn, en er moet voldoende getest kunnen worden. Sinds eerder deze week wordt dagelijks een kaartje gepubliceerd met de meest recente stand van zaken. Met een tijdelijke code oranje voor de twijfelgevallen.

Het is zinvol gebleken om tijdig te beginnen met die indeling, want het gaat natuurlijk niet in één keer goed. Calvados (14) heeft bijvoorbeeld sinds het begin van deze crisis een uitzonderlijk ‘groene’ indruk gemaakt, maar kreeg in eerste instantie toch code ‘oranje’. Dat was een onaangename verrassing en het klopte kennelijk ook niet: inmiddels is de status gecorrigeerd. Als we ons netjes gedragen, houden we het in heel Normandië groen en dan komt vanaf 11 mei weer wat leven in de brouwerij.

dit mag straks weer in de groene zone

1 Voor zover niet gelegen in ‘mall‘-achtige winkelcentra mogen alle winkels weer open. Als ze ervoor zorgen dat iedereen in de winkel één meter – yep, hier is het maar één meter – afstand kan houden. Mondkapjes zijn alleen in het openbaar vervoer verplicht, niet in winkels, maar worden ook daar wel aanbevolen.

2 Parken gaan open, stranden blijven dicht. Dat is weer zo’n maatregel die op het platteland van Calvados (14) en Manche (50) een beetje onwerkelijk lijkt. Want er zijn hier nauwelijks parken en er is een hoeveelheid strand waar je stil van wordt… Ik denk dat de overheid bij het bedenken van deze regel een schrikbeeld voor ogen had van files naar de kust en volgepakte stranden aan de Côte d’Azur.

3 Het wordt nog steeds sterk afgeraden, maar er mag weer een beetje gereisd worden. Reizen is een groot woord, trouwens. Maar als je wekenlang niet verder dan één lullig kilometertje van huis mocht, is een verruiming naar honderd kilometer echt een feest. In theorie zouden we helemaal naar Le Havre of Falaise kunnen gaan of zelfs naar Jersey kunnen oversteken, zonder ons nader te hoeven verklaren.

4 We mogen weer samenkomen in groepen tot tien mensen. Dat komt mooi uit, want we hebben hier vier kamers. Als in alle vier twee mensen verblijven en wij zijn thuis, zijn we met z’n tienen. Alsof het zo bedoeld was.

5 Individueel buitensporten mag weer. Hoera! Dat combineert voor mij ideaal met de ruimere regels voor reizen. Ik ga weer verder met het te voet verkennen van Calvados en Manche; hopelijk raak ik en passent ook wat lockdown-kilo’s kwijt…

Dit is pas het begin van het einde, natuurlijk. Maar de spits is eraf. Vanaf 2 juni zouden verdere versoepelingen moeten plaatsvinden, mits de situatie het toelaat. De horeca en de reisbranche wachten in spanning af. Ook hier in Frankrijk.